Agjencia Evropiane e Barnave pritet të autorizojë përdorimin e vaksinës Pfizer tek adoleshentët

45

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) njoftoi të hënën se ka nisur tashmë rishqyrtimin e vaksinës Pfizer /BioNTech dhe pritet ta autorizojë përdorimin e saj tek të rinjtë e moshës 12 deri në 15 vjeç. Vendimi për rishikim u mor si pasojë e autorizimit të vaksinës në SHBA për këto grup mosha dhe pritet të nisë javën e ardhshme.

Komiteti i ilaçeve të EMA (CHMP) do të kryejë një vlerësim të përshpejtuar të të dhënave të paraqitura nga kompania që shet vaksinën Comirnaty, duke përfshirë rezultatet nga një studim i madh klinik që përfshin adoleshentë nga mosha 12 vjeç, në mënyrë që të vendosë nëse do të rekomandojë përdorimin apo jo. Rezultati i vlerësimit të tyre pritet të shpallet në qershor.

Pfizer dhe BioNtech thanë se të dhënat nga një provë klinike e Fazës 3 që përfshinte 2,260 pjesëmarrës në SHBA të moshës 12 deri në 15 vjeç “treguan një efikasitet të vaksinës prej 100% në pjesëmarrës me ose pa SARS-CoV para- 2 infeksione dhe përgjigje të fuqishme të antitrupave”. Ata shtuan se vaksina ishte gjithashtu e tolerueshme për sa i përket efekteve anësore të ngjashme me ato të vërejtura tek njerëzit e moshuar. Këto përfshijnë dhimbje në vendin e injektimit, lodhje, ethe, dhimbje koke dhe dridhura.

Vaksina Pfizer / BioNTech  e njohur gjithashtu si Comirnaty  është tashmë e autorizuar për përdorim për njerëzit e moshës 16 vjeç e lart në SHBA dhe Bashkimin Evropian. Pfizer nuk është e vetmja kompani që kërkon të ulë kufirin e moshës për vaksinën e saj. Rezultatet gjithashtu priten nga mesi i këtij viti nga një studim amerikan i vaksinës Moderna në 12-17 vjeç.

Por në një shenjë se gjetjet ishin premtuese, FDA tashmë lejoi që të dy kompanitë të fillonin studime në SHBA për fëmijë 11 e më të rinj, duke punuar deri në moshën 6 muajshe.

Shumica e vaksinave COVID-19 të miratuara nga autoritetet në të gjithë botën janë për të rriturit, të cilët janë në rrezik më të lartë, por zyrtarët shëndetësorë besojnë se vaksinimi i fëmijëve të të gjitha moshave do të jetë thelbësor për ndalimin e pandemisë. Disa hulumtime kanë treguar se fëmijët e rritur mund të luajnë një rol në përhapjen e virusit.

Descript.al