Çantat me kodet bërthamore/ Mënyra që gjeti Trump për t’i dorëzuar te Biden

87

Ish-Presidenti amerikan, Donald Trump, theu traditën duke mos marrë pjesë në ceremoninë e betimit të Presidentit Joe Biden.

Ai u largua nga Shtëpia e Bardhë para se të mbërrinte Joe Biden dhe para se të fillonte ceremonia.

Por ai mori me vete edhe çantat me kodet bërthamore, të cilat si traditë i dorëzohen Presidentit të ri nga Presidenti në largim në ditën e inaugurimit

Por meqënëse ai nuk mori pjesë në inaugurim, ndryshoi edhe protokolli për dorëzimin e valixhes, raportojnë mediat e huaja.

Çantat, të cilat përmbajnë pajisjet që një presidenti i duhen për të nisur një sulm bërthamor, u fotografuan duke u mbajtur nëpër korridoret e Kapitolit ndërsa u dorëzuan nga administrata e Trump tek Biden.

Një ndihmës ushtarak mbart ‘çantën’ dhe shoqëron presidentin në çdo kohë në mënyrë që ata të mund të urdhërojnë një sulm bërthamor në një moment njoftimi.

Dorëzimi është parë si një nga pjesët më të rëndësishme të ditës së inaugurimit, por meqënëse Trump udhëtoi 1.000 milje larg në Mar-a-Lago në Florida, zyrtarëve iu desh të gjenin një mënyrë tjetër për të bërë transferimin.

Tradicionalisht, ndihmësit ushtarakë i kalojnë ‘çantën’ njëri-tjetrit ndërsa presidenti i ri është betuar. Por Trump nuk mori pjesë në ceremoninë e betimit dhe ishte i detyruar me kushtetutë të kishte kodet me vete deri në orën 11.59, kështu që iu desh t’i merrte me vete në Florida. Ndihmësit që mbanin çantat u fotografuan duke hipur në Air Force One ndërsa Trump u nis për në Florida.

CNN raportoi se një ‘çantë’ e dytë me kodet bërthamore u dorëzua në Uashington ndërsa kodet e Trump u çaktivizuan në mesditë dhe Biden mori kontrollin e tyre.

Në SHBA, vetëm Presidenti ka autoritetin për të filluar një sulm bërthamor dhe fakti kjo fuqi ishte në duart e Trump ka shkaktuar shqetësim të konsiderueshëm gjatë katër viteve të fundit. Dhjetëra njerëz në mediat sociale thanë se nuk do të ishin të qetë derisa mesdita të kishte kaluar dhe dorëzimi i kodeve bërthamore të kishte përfunduar.