Çfarë dimë deri tani për variantin e ri të Covid-19?

125

Nga James Gallagher,

Përhapja e shpejtë e një varianti të ri të koronavirusit është bërë shkak për vendosjen e rregullave të rrepta të nivelit të katërt për miliona njerëz në Mbretërinë e Bashkuar, për kufizime më të ashpra gjatë Krishtlindjes në Angli, Skoci dhe Uells dhe që vendet e tjera që ndaluan udhëtimet për në Mbretërinë e Bashkuar.

Por si ka kaluar nga mos ekzistenca në formën më të zakonshme të virusit në pjesë të Anglisë për disa muaj?

Këshilltarët e qeverisë për infeksionet e reja mendojnë se virusi i ri është më i aftë të transmetojë sesa variantet e tjera, raporton BBC.

E gjithë puna është në një fazë të hershme dhe ka pasiguri të mëdha dhe një listë të gjatë të pyetjeve pa përgjigje.

Pse po shqetëson kjo variant?

Tri gjëra janë vënë re nga varianti i ri i virusit:

Po zëvendëson me shpejtësi versionet e tjera të virusit.

Ka mutacione që prekin një pjesë të virusit që ka të ngjarë të jetë e rëndësishme.

Disa nga ato mutacione tashmë janë parë në laborator për të rritur aftësinë e virusit për të infektuar qelizat.

Të gjitha këto bashkohen për të ndërtuar një rast për një virus që mund të përhapet më lehtë.

Sa më shpejt po përhapet?

Ai u zbulua për herë të parë në shtator. Në nëntor, rreth një e katërta e rasteve në Londër ishin të infektuar me variantin e ri. Kjo shifër arriti në gati dy të tretat e rasteve në mes të dhjetorit.

Shifra e përmendur nga Kryeministri Boris Johnson ishte se varianti mund të jetë deri në 70% më i transmetueshëm.

Sforcimi mutant’ tingëllon i frikshëm. Është i tillë?

Jo në vetvete. Materiali gjenetik viral pëson ndryshime të rastësishme gjatë gjithë kohës, megjithëse mutacionet janë relativisht të ngadalta në koronavirusin që shkakton COVID-19 (i njohur shkencërisht si SARS-CoV-2). Shumë nga këto ndryshime bëjnë pak ose aspak ndryshim në mënyrën e sjelljes së virusit. Të tjerët mund ta bëjnë atë pak a shumë infektive ose pak a shumë vdekjeprurëse. Por të dy virust nuk shkojnë domosdoshmërisht së bashku.

 

A është varianti i ri i pari që del?

Jo dhe sigurisht nuk do të jetë i fundit. Një shembull është i ashtuquajturi variant D614G me një mutacion në një pjesë të proteinës spike të virusit, të cilën e përdor për të thyer në qelizat njerëzore. Pasi u shfaq në janar, deri në verë u gjet në pothuajse të gjitha mostrat e koronavirusit në të gjithë botën. Kjo duket të jetë për shkak se është më mirë në infektimin e qelizave dhe replikimet në numër më të madh.

 

Ku po përhapet lloji i ri?

 

Të hënën e kaluar, Sekretari i Shëndetësisë i Mbretërisë së Bashkuar Matt Hancock njoftoi në parlament se varianti i ri po përhapet në Jug-Lindjen e Anglisë dhe të paktën 60 autoritete lokale kishin identifikuar raste të shkaktuara nga ajo. Maria Van Kerkhove nga OBSH-ja i tha programit Andrew Marr të BBC se varianti i ri ishte zbuluar në Danimarkë dhe Hollandë, si dhe një rast në Australi. Rastet e tjera janë gjetur në Belgjikë dhe Itali, sipas Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve.

 

A është më infektiv?

Pas kujdesit fillestar javën e kaluar, shkencëtarët po bëhen më të bindur se varianti VUI-202012/01 i koronavirusit është më i transmetueshëm. Shënimet nga një takim i Grupit Këshillimor të Rrezikut të Mbretërisë së Bashkuar (NERVTAG) në 18 dhjetor thonë se grupi “ka besim të moderuar se VUI-202012/01 demonstron një rritje të konsiderueshme të transmetueshmërisë krahasuar me variantet e tjera”.

Kjo mund të duket e qartë duke pasur parasysh se sa shpejt tendosja duket se po përhapet, por mund të jetë e vështirë të përjashtosh shpjegime të tjera të tilla si një ngjarje super-përhapëse që i jep një variant një varianti – veçanërisht pasi shkencëtarët nuk e dinë se çfarë mund të jetë duke e bërë tendosjen virale me infektive. “Përderisa variantet e mëparshme janë shfaqur me sukses në periudha të prevalencës së ulët pa prova të qarta të të pasurit një avantazh selektiv, shfaqja dhe dominimi pasues i VUI-202012/01 në një periudhë të prevalencës relativisht të lartë sugjeron që VUI-202012/01 ka një avantazh selektiv mbi variantet e tjera”, shkruajnë shkencëtarët.

Virologu i lartë gjerman Christian Drosten të hënën në mëngjes vuri në dukje se raportet për transmetueshmërinë e shtuar të llojit ishin ende për t’u provuar, duke shtuar se deri më tani, ai nuk ishte “shumë i shqetësuar”. Ai gjithashtu tha se lloji kishte “dy mutacione ndoshta forcuese dhe një me sa duket dobësuese”, si dhe mutacione të mëtejshme “të paqarta”.

 

Sa shpejt po përhapet?

Sforcimi i ri “ka demonstruar rritje eksponenciale gjatë një periudhe kur masat kombëtare të bllokimit ishin në vend”, theksojnë shënimet NERVTAG. Shkencëtarët vlerësojnë se shkalla e rritjes së virusit është 71 përqind më e lartë se variantet e tjera të virusit. Kjo po rrit vlerën R me 0.39-0.93. Kjo ka shumë të ngjarë që ta shtyjë vlerën R mbi 1, që do të thotë që epidemia rritet më shumë sesa tkurret. Sidoqoftë, një shënim kujdes: Tipi mutant i virusit është i vështirë për sekuencën e ADN-së, kështu që kjo mund të jetë një nënvlerësim.

 

Është më vdekjeprurës?

“Aktualisht nuk ka asgjë për të sugjeruar që ky variant ka më shumë të ngjarë të shkaktojë sëmundje serioze dhe këshilla e fundit klinike është se nuk ka shumë të ngjarë që ky mutacion të mos përgjigjet ndaj një vaksine”, u tha Hancock deputetëve javën e kaluar.

Shkencëtarët e NERVTAG thonë se aktualisht ka të dhëna të pamjaftueshme për të thënë se cili është mekanizmi i transmetueshmërisë së shtuar ose nëse varianti është më vdekjeprurës. Deri më tani, janë identifikuar katër vdekje në rreth 1.000 raste. Deri më tani, gjithashtu nuk ka të dhëna të mjaftueshme për të nxjerrë përfundime përfundimtare mbi profilin e moshës së njerëzve të infektuar dhe nëse virusi i mutuar njihet nga sistemi imunitar i dikujt që tashmë ka pasur virusin – apo me të vërtetë është vaksinuar. Shqetësues edhe pse ata deklarojnë: “Katër infeksione të mundshme janë identifikuar midis 915 subjekteve me këtë variant”.

/Descript.al/