Covid-19 /OBSH planifikon skemën e sigurimit të vaksinave për vendet e varfra

54

Një skemë e udhëhequr nga Organizata Botërore e Shëndetësisë po krijon një fond kompensimi për njerëzit në kombet e varfra që mund të pësojnë ndonjë efekt anësor nga vaksinat COVID-19, duke synuar të qetësojë frikën që mund të pengojë një shpërndarje globale të vaksinave.

Sipas Reuters, mekanizmi ka për qëllim të shmangë një përsëritje të vonesave të përjetuara një dekadë më parë gjatë pandemisë së gripit të derrit H1N1, kur vaksinimi u ngadalësua në dhjetëra vende me të ardhura të ulëta.

Skema është duke u përgatitur nga promovuesit e objektit të vaksinave COVAX, i cili drejtohet nga OBSH dhe GAVI, një aleancë globale e vaksinave, tha një dokument i COVAX i botuar të enjten. COVAX synon të shpërndajë të paktën 2 miliardë vaksina efektive në të gjithë botën deri në fund të vitit të ardhshëm.

Skema mund të mbështesë faturën për 92 vende me të ardhura të ulëta, kryesisht në Afrikë dhe Azinë Jug-Lindore, që do të thotë që qeveritë e tyre do të përballen me pak ose aspak kosto nga pretendimet e paraqitura nga pacientët, nëse ndonjë gjë shkon papritur keq pasi administrohet një vaksinë e shpërndarë nga COVAX .

Sidoqoftë, dhjetëra vendeve me të ardhura të mesme, të tilla si Afrika e Jugut, Libani, Gaboni, Irani dhe shumica e shteteve të Amerikës Latine, nuk do t’u ofrohet kjo mbrojtje.

Nuk është ende e qartë se cilat kritere u përdorën për të zgjedhur 92 kombet.

/Descript.al/