E pranon Agjencia Evropiane e Barnave: AstraZenec mund të shkaktojë mpiksje gjaku

47

Rregullatorët evropianë të ilaçeve kanë konfirmuar një lidhje midis  aksinës AstraZeneca Covid-19 dhe mpiksjeve të rralla të gjakut, pasi autoritetet e Mbretërisë së Bashkuar rekomanduan që njerëzit nën 30 vjeç të marrin vaksina alternative dhe jo AstraZeneca, raporton CNN.

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) tha të mërkurën se një kombinim i veçantë i mpiksjes së gjakut të pazakontë me numër të ulët të trombociteve të gjakut duhet të renditet si një efekt anësor i vaksinës, por gjithsesi nuk e rekomandon përdorimin e saj të kufizuar. Përfitimet e vaksinës tejkalojnë rreziqet dhe Covid-19 është një “sëmundje shumë e rëndë”, shtoi EMA.
Rregullatorët në Mbretërinë e Bashkuar morën një qasje më të kujdesshme, duke thënë se të rriturve të shëndetshëm nën 30 vjeç duhet t’u ofrohen vaksina të tjera. Zyrtarët e përshkruan masën si një “korrigjim kursi” që nuk do të prishë programin e shpejtë të vaksinimit.
Përfundimet mund të kenë implikime të mëdha për vendet në zhvillim dhe me të ardhura të mesme, shumë prej të cilave janë duke përdorur AstraZeneca të shpërndarë përmes Covax, një skemë e ndarjes së vaksinave.
Zyrtarët e EMA thanë se ata shqyrtuan 18 vdekje në analizën e tyre. Këto fatalitete u raportuan në 62 raste të mpiksjes në sinuset që kullojnë gjakun nga truri, dhe 24 raste të mpiksjes në bark. Rastet u raportuan në një bazë të të dhënave të BE-së për sigurinë nga vendet evropiane, përfshirë Mbretërinë e Bashkuar, ku rreth 25 milionë njerëz në total kishin marrë vaksinën AstraZeneca.
“Së pari, unë dua të filloj duke deklaruar se komiteti ynë i sigurisë (Komiteti i Vlerësimit të Rrezikut të Farmakovigjilencës ose PRAC) … ka konfirmuar se përfitimet e vaksinës AstraZeneca në parandalimin e Covid-19 në përgjithësi tejkalojnë rreziqet e efekteve anësore, “Drejtori Ekzekutiv i EMA Emer Cooke tha në një konferencë për shtyp.

Ky artikull është i shkruar nga gazetarët e Descript.al, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to”.

Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar Descript.al dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016