Itali/ Qeveria e re e Mario Draghit ashpërson masat kundër Covid-19

66

Këshilli i Ministrave miratoi dekretin e ri Covid-19. Masa zgjat ndalimin e udhëtimit midis rajoneve deri më 27 mars. Dekreti i ri, sikurse i vjetri, lejon lëvizjet dhe vizitat në zonat e verdha dhe portokalli, një herë në ditë, për të shkuar të familjarët apo të afërmit nga ora 22:00 deri në 05:00 të mëngjesit, duke lejuar maksimumi dy persona, me fëmijë nën 14 vjeç. Por kjo mundësi nuk do të zbatohet më në zonat e kuqe, raporton Tgcom.

Dekreti i parë mbi emergjencën Covid-19 i qeverisë së Mario Draghi konfirmon vijën e ashpërsisë dhe prezanton një shtrëngim të mëtejshëm të masave që do të skadojnë më 25 shkurt.

Për 30 ditë të tjera, për këtë arsye, lëvizja do të ndalohet në të gjithë Italinë, me përjashtim të “udhëtimit për arsye pune, arsye shëndetësore. Kjo zgjedhje është në përputhje me atë që rekomandohet nga shkencëtarët të cilët kanë përsëritur për disa kohë që bllokimi i lëvizjes është një nga çelësat për të provuar për të ndaluar përhapjen e varianteve të virusit.

Por Këshilli i Ministrave shkoi më tej, duke konsideruar gjithashtu të nevojshme të ndryshonte rregullin për zonat e kuqe që lejonte lëvizjen nga ora 22:00 deri në orën 05:00 të mëngjesit për të vizituar miqtë ose të afërmit herë në ditë dhe maksimumi dy persona përveç kësaj fëmijëve nën 14 vjeç.

Dekreti i vjetër lejonte këtë lloj lëvizjeje brenda rajoneve në zonën e verdhë dhe në zonat portokalli dhe të kuqe. Nga ana tjetër, teksti i miratuar i ndalon vizitat në zonat e kuqe ku, në fakt, do të ketë një kthim në një bllokim si në mars: njerëzit do të lejohen të dalin nga shtëpia vetëm për arsye pune, shëndeti dhe vetëm për të bërë aktivitet fizik ose sporte pranë shtëpisë së tyre.

Ky artikull është i shkruar nga gazetarët e Descript.al, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to”.
Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar Descript.al dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016.