Joe Biden ndërron mendje për kapacitetin e pranimit të refugjatëve

70

Presidenti amerikan, Joe Biden, nënshkroi një urdhër duke kufizuar pranimet e refugjatëve në ShBA këtë vit në kufirin historik të ulët 15,000 të vendosur nga paraardhësi i tij Donald Trump, duke shtyrë planin për ta rritur atë në 62,500, çka ka tërhequr zemërimin e avokatëve të refugjatëve dhe disa ligjvënësve Demokratë.

Por ndërsa kritikat u rritën, Shtëpia e Bardhë lëshoi ​​një deklaratë duke thënë se Biden do të merrte një “vendim përfundimtar, të rrisë numrin e pranimeve të refugjatëve” për pjesën e mbetur të këtij viti fiskal deri në 15 maj, raporton Reuters.

Urdhri i Biden për të kufizuar pranimet në 15,000 ishte një goditje për grupet e avokatisë që donin që presidenti demokrat të lëvizte me shpejtësi për të ndryshuar politikat e refugjatëve të Trumpit, i cili kishte vendosur shifrën si një mënyrë për të kufizuar emigracionin.

Biden, i cili mori detyrën në janar, kishte sinjalizuar dy muaj më parë plane për të rritur kufirin gjatë vitit fiskal 2021 që mbaron më 30 shtator.

Kritikat ishin të menjëhershme. “Duke u përballur me krizën më të madhe të refugjatëve në kohën tonë nuk ka asnjë arsye për të kufizuar numrin në 15,000. Thuaj që nuk është kështu, Presidenti Joe,” tha senatori amerikan Dick Durbin, demokrat i dytë më i lartë në Senat. Avokatët thonë se të dy grupet e migrantëve, refugjatët dhe azilkërkuesit, janë të dallueshëm dhe se zhvendosja ishte lënë pas dore gjatë Trump.

Disa orë më vonë, zëdhënësja e Shtëpisë së Bardhë, Jen Psaki, tha në një deklaratë se njoftimi origjinal kishte qenë “subjekt i disa konfuzioneve” dhe se një vendim i fundit i refugjatëve për vitin do të caktohej në 15 maj.

Psaki tha, “qëllimi fillestar i Biden prej 62,500 duket i pamundur” nga tani dhe në fund të vitit fiskal më 1 tetor, “duke pasur parasysh programin problematik të pranimeve të refugjatëve që trashëguam”.

Republikanët kanë fajësuar Biden për situatën në kufi, duke fajësuar lëvizjet e tij për të ndryshuar politikat e tjera të emigracionit të kohës së Trump.

Biden u zotua në shkurt për të rritur numrin e refugjatëve të pranuar në vitin e ardhshëm fiskal në 125,000.

Ky artikull është i shkruar nga gazetarët e Descript.al, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to”.
Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar Descript.al dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016