Këto janë 10 modelet më të vjedhura të makinave

134

Edhe pse në rënie, numri është ende mbresëlënës: Të dhënat nga Shoqata e Kompanive të Sigurimeve (GDV) tregojnë se në vitin 2019, 14,229 makina gjithëpërfshirëse të sigurimeve u vodhën në Gjermani, ose 39 automjete në ditë.

Akoma, kjo është 5.4 përqind më pak se një vit më parë dhe një numër rekord i ulët automjetesh që kanë ndryshuar në mënyrë të paligjshme pronarët që nga ribashkimi gjerman 30 vjet më parë. Në total, hajdutët e makinave shkaktuan dëme në vlerë prej gati 280 milion euro në 2019.

Vlera mesatare e automjeteve të vjedhura është rreth 19,600 euro për makinë, e cila shpjegohet me faktin se hajdutët kryesisht kërkojnë modele të shtrenjta. Prandaj nuk është për t’u habitur që në “top 10” automjetet më shpesh të vjedhura, deri në gjashtë janë modele SUV.

Cilat marka dhe modele janë veçanërisht të njohura?

Në radhë të parë, mes modeleve, është BMW X6. Gjatë vitit të kaluar, u vodhën 11.5 njësi të SUV të BMW për 1.000 automjete dhe vlera mesatare e automjetit të vjedhur është 47,674 euro.

Vendin e dytë e mban Range Rover Velar me 10.4 automjete të vjedhura për 1000 të regjistruar, me vlerën mesatare të automjetit të vjedhur deri në 57.886 euro.

Në vendin e tretë është një tjetër SUV – Mazda CX-5 (8.8), dhe vendi i katërt është një makinë klasike pasagjerësh – një hatchback hibrid Lexus CT200 (7.5).

“Top 10” gjithashtu përfshin Toyota Prius + (7.4), Range Rover (6.2), Lexus NX (6.0), Renault Talisman (5.9), Toyota GT86 (5.2) dhe Toyota RAV4 (5.0).

Megjithëse deri në tre modele Toyota dhe dy Lexus në “top 10” mund të konkludohet se automjetet e prodhuesit më të madh japonez janë preja më e zakonshme e hajdutëve, renditja e markave ende jep një dritë tjetër.

Volkswagen (2,589), Audi (1,807), BMW-Mini (1,676), Mercedes (1,495), Mazda (987), Ford (902) vidhen më shpesh, ndërsa Toyota është në vendin e shtatë (874), përpara Renault 380), Skoda (375) dhe Opel (370).