Koronavirusi bllokoi ekonominë e SHBA në tremujorin e parë

167

Ekonomia e ShBA-së u tkurr në tremujorin e parë me ritmin e saj të mprehtë që nga Recesioni i Madh, si pasojë e masave të rrepta të marra për të ngadalësuar përhapjen e koronavirusit.

Rënia e produktit të brendshëm bruto (PBB) reflektoi një rënie në aktivitetin ekonomik në dy javët e fundit të marsit, çka bëri që miliona amerikanë të kërkojnë përfitime të papunësisë. Parashikimi i Departamentit të Tregtisë të PBB-së të tremujorit të parë të mërkurën përforcoi parashikimet e analistëve se ekonomia është tashmë në një recesion të thellë.

“Ekonomia do të vazhdojë të bjerë derisa vendi të hapet përsëri,” tha Chris Rupkey, kryeekonomist në MUFG në New York. “Nëse ekonomia ra kaq shumë në tremujorin e parë, me më pak se një muaj bllokim për shkak të pandemisë për shumicën e shteteve, atëherë pritet të bjerë më shumë në tremujorin e dytë”- tha ai.

Produkti i brendshëm bruto ra në një normë vjetore prej 4.8% tremujorin e kaluar, duke u zvogëluar me ulje të ndjeshme të shpenzimeve të konsumatorit dhe një tërheqje të inventarit në biznes. Ky ishte ritmi më i mprehtë i tkurrjes në PBB që nga tremujori i katërt i vitit 2008. Një rënie e thellë e investimeve nga bizneset ishte një tjetër faktor kryesor në rënien e tremujorit të fundit.