OBSH: varianti indian i COVID-19 përbën shqetësim global

91

Organizata Botërore e Shëndetësisë njoftoi të hënën se varianti indian i COVID-19 është më shqetësuesi deri tani.

Njoftimi u bë nga shkencëtarja udhëheqëse e OBSH-së COVID-19, Maria van Kerkhove, e cila tha, “Informacionet që kemi në dispozicion tregojnë transmetueshmërinë e lartë të këtij varianti “. Ajo gjithashtu tha se ky variant i ri nuk është i vetmi që qarkullon në Indi, duke vënë në dukje se varianti britanik është gjithashtu i pranishëm atje. Pasi vuri në dukje se varianti indian mund të jetë më rezistent ndaj vaksinave, epidemiologia amerikane tha, “si i tillë, ne po e klasifikojmë këtë si një variant që përbën shqetësim në nivel global”. Ajo tha se varianti tashmë ishte përhapur në vende të tjera jashtë Indisë. Van Kerkhove premtoi më shumë informacion të martën, kur OBSH prezanton azhurnimin e saj javor epidemiologjik, megjithëse ajo tha “nuk kemi asgjë për të sugjeruar që diagnostikimi ose terapia jonë dhe vaksinat tona të mos funksionojnë”.

Kjo deklaratë u konfirmua nga Shefi Shkencëtar i OBSH-së Soumya Swaminathan, i cili tha, “Ajo që dimë tani është se vaksinat funksionojnë, diagnostifikimi funksionon, të njëjtat trajtime që përdoren për punën e rregullt të virusit”. Swaminathan tha, “Në fakt, njerëzit duhet të shkojnë përpara dhe të marrin çfarëdo vaksine që është në dispozicion të tyre.”

Vëzhguesit kanë frikë se varianti mund të jetë ai që po shtyn infeksionin në rritje të Indisë dhe shkallën e vdekjeve, megjithëse Van Kerkhove tha se një numër faktorësh të tjerë ishin në punë, duke përfshirë “grumbullimet sociale dhe lehtësimin e disa masave të shëndetit publik dhe shoqëror”.

Të hënën, autoritetet shëndetësore në vendin e Azisë Jugore raportuan 370,000 infeksione të reja me COVID-19 dhe 3,700 vdekje. Virusi ka mbingarkuar plotësisht sistemin shëndetësor të Indisë dhe ekspertët thonë se numri aktual ka të ngjarë të jetë shumë më i lartë.

Variantet shqetësuese janë ato që konsiderohen më të rrezikshme sesa forma origjinale e virusit të parë në Kinë në fund të vitit 2019. Ky rrezik buron nga transmetueshmëria, vdekshmëria dhe rezistenca ndaj vaksinave më e lartë e një varianti. Varianti indian tani do të bashkohet me mutacionet Braziliane, Britanike dhe Afrikës së Jugut të klasifikuara gjithashtu si “shqetësuese” nga autoriteti global i shëndetit. Ekspertët kanë frikë se ndërsa virusi vazhdon të përhapet, ai do të kërkojë kushte ideale dhe do të vazhdojë të shndërrohet. “Ne do të vazhdojmë të shohim variante shqetësuese në të gjithë botën dhe duhet të bëjmë gjithçka që të mundemi për të kufizuar me të vërtetë përhapjen,” tha van Kerkhove.

OBSH thotë se edhe pse shumica e rajoneve në të gjithë botën aktualisht po regjistrojnë më pak infeksione, Azia Jugore dhe Azia Juglindore po përjetojnë rritje dramatike.

Descript.al