“Pandemia Covid-19 mund të parandalohej”

58

Pandemia Covid-19 mund të ishte shmangur dhe mund të ishte shpallur një Emergjencë e Shëndetit Publik më herët se sa u shpall, tha të mërkurën një panel i pavarur që heton pandeminë globale, raporton Anadolu Agency.

Paneli i Pavarur për Gatishmërinë dhe Reagimin Pandemik i bëri thirrje komunitetit global të ndërmarrë veprime më të forta për t’i dhënë fund pandemisë COVID-19 dhe për të miratuar reforma për të parandaluar krizën e ardhshme.

“Kjo është një katastrofë për të cilën paneli ynë beson se mund të ishte shmangur”, tha bashkëkryetarja, Helen Clark, gjithashtu ish-kryeministre e Zelandës së Re.

“Pas deklaratës përfundimtare më 30 janar (2020), paneli e sheh shkurtin si një muaj të mundësive të humbura për të shmangur një pandemi, pasi kaq shumë vende vendosën të prisnin, në vend që të merrnin masa më të forta për të përmbajtur virusin.”

Clark tha: “Ne duhet të investojmë në gatishmëri dhe përgjigje për ta fuqizuar atë, duke bërë pyetjen retorike,” a dëshiron bota ta kalojë përsëri këtë? ”

Bashkëkryetarja e saj, Ellen Johnson Sirleaf, gjithashtu tha se pandemia mund të ishte shmangur.

“Kjo nuk duhet të ndodhë më. Një patogjen tjetër i rrezikshëm mund të ndodhë nesër. Bota duhet të jetë gati për tjetrën,” tha ajo, duke theksuar se asnjë individ ose komb nuk ishte përgjegjës.

“Ne duhet të përqendrohemi në trajtimin e kësaj pandemie dhe parandalimin e ndonjë tjetre.”

Parandalimi i pandemisë tjetër

Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) Tedros Ghebreyesus kishte iniciuar Panelin e Pavarur dhe u njoftua më 10 korrik 2020, pas një rezolute të miratuar në Asamblenë e 73-të Botërore të Shëndetit.

Clarke tha: “Mijëra njerëz vazhdojnë të vdesin çdo ditë nga virusi dhe dëmi social dhe ekonomik është bërë është shumë i thellë.

“Nevoja për të investuar në gatishmëri dhe përgjigje për të fuqizuar OBSH dhe për të siguruar angazhim të vazhdueshëm politik për investimet e kërkuara tani nuk është vetëm një konstrukt teorik, është një nevojë shumë reale.”

Bashkëkryetarët thanë se raporti demonstron se sistemi aktual, si në nivelin kombëtar ashtu edhe në atë ndërkombëtar, nuk ishte i përshtatshëm për të mbrojtur njerëzit nga COVID-19.

Koha që u desh nga raportimi i një grupi të rasteve të pneumonisë me origjinë të panjohur në mesin e fundit të dhjetorit 2019 deri tek një emergjencë e shëndetit publik të shqetësimit ndërkombëtar që u deklarua ishte shumë e gjatë.

Shkurt 2020 ishte gjithashtu një muaj i humbur kur shumë më tepër vende mund të kishin ndërmarrë hapa për të frenuar përhapjen e SARS-CoV-2 dhe për të parandaluar katastrofën sociale dhe ekonomike që vazhdon kontrollin e saj.

Paneli zbuloi se sistemi shëndetësor botëror siç është tani është i papërshtatshëm për të parandaluar një patogjen tjetër të ri dhe shumë infektiv, i cili mund të shfaqet në çdo kohë, nga zhvillimi në një pandemi.

Clarke gjithashtu vuri në dukje: “është e qartë se ekziston një nevojë urgjente për të ndërmarrë më shumë veprime për t’i dhënë fund vuajtjeve nga COVID-19 aktuale, ajo nuk duhet të evoluojë në një pandemi të neglizhuar, e cila kontrollohet në vendet e pasura, ndërsa ato me më pak mjete përballen me mbylljet e kufijve dhe vitet e pritjes për të hyrë në vaksinat. ”

Bëni më shumë vaksina

Paneli tha se prodhimi i vaksinave duhet të rritet me shpejtësi.

Ekziston gjithashtu një nevojë për ato vende me të ardhura të larta me një numër të lartë vaksinash për mbulim adekuat të popullsisë së tyre për të mbështetur tani 92 vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme të mbuluara nga struktura COVAX.

Ata kanë nevojë për të paktën 1 miliardë doza vaksine deri më 1 shtator dhe më shumë se 2 miliardë doza deri në mes të vitit të ardhshëm.

Paneli shtoi: “Ne propozojmë një krijim të ri modelimi të një strukture ndërkombëtare të financimit pandemik, i cili duhet të jetë në gjendje të shpërndajë deri në 10 miliard dollarë në vit për gatishmëri dhe deri në 100 miliardë në rast krize.”

Raporti thotë se vendet dhe prodhuesit kryesorë të vaksinave duhet të mblidhen, nën kujdesin e përbashkët të OBSH dhe Organizata Botërore e Tregtisë (OBT) duhet të bien dakord për licencimin vullnetar dhe transferimin e teknologjisë.

Ky artikull është i shkruar nga gazetarët e Descript.al, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to”.
Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar Descript.al dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016