SHBA, ndalohet trajtimi për transgjinorët

45

Arkansas, bëhet shteti i parë SHBA, i cili ndalon trajtimet për transgjinorët.

Ligjvënësit e Arkansas miratuan ligjin për ndalimin e trajtimeve gjinore që konfirmojnë gjininë dhe operacionin për të rinjtë transgjinorë. Projekt-ligji parandalon mjekët që të sigurojnë trajtim hormonal ose kirurgji për cilindo nën moshën 18 vjeç. Masa gjithashtu parandalon mjekët që t’i referojnë ata tek ofruesit e tjerë për trajtimin e hormoneve.

Guvernatori shtetëror republikan kishte vënë veton mbi projekt-ligjin mirëpo Dhoma dhe Senati e shfuqizuan atë. Anulimi kaloi i qetë në të dy dhomat, me Dhomën e Votimit 72-25 pro dhe Senatin 25-8. Ndalimi është vendosur të hyjë në fuqi më vonë këtë vit, por kundërshtarët e masës janë zotuar të padisin kundër tij.

Të hënën, Hutchinson vuri veton e propozimit pasi pediatrit, punonjësit socialë dhe prindërit e të rinjve transgjinorë thanë se veprimi do të dëmtonte një komunitet tashmë të prekshëm nga depresioni dhe vetëvrasja. Hutchinson e përplasi projekt-ligjin si një “një veprim të tepërt të qeverisë”.

Sidoqoftë, guvernatori Republikan ka nënshkruar kohët e fundit legjislacionin që ndalon gratë dhe vajzat transgjinore të konkurrojnë në ekipe në përputhje me identitetin e tyre gjinor, një ndalim që është miratuar gjithashtu në Tenesi dhe Misisipi këtë vit./ DW

Descript.al