Studim: Një në tre të shëruar nga Covid-19 ka gjasa të vuajë nga probleme të shëndetit mendor

58

Një në tre njerëz që kalojnë Covid-19 shfaqin probleme neurologjike ose psikiatrike gjashtë muaj më vonë, sipas studimit të publikuar në revistën Lancet Psychiatry. Kërkimi që u publikua të mërkurën nxori në dritë se pacientët e prekur nga Covid-19 kishin më shumë gjasa të zhvillonin probleme neurologjike se sa të prekeshin nga  infeksione të tjera të traktit respirator.

Pas studimit të të dhënave shëndetësore të më shumë se 230 000 pacientëve që ishin shëruar nga Covid-19, ata zbuluan se 34 % u diagnostikuan me probleme neurologjike ose psikiatrike brenda gjashtë muajve.

Kushtet më të zakonshme ishin ankthi (17 % e pacientëve) dhe çrregullimet e humorit 14 %. 13 % e pacientëve shfaqnin çrregullimet të shëndetit mendor. Dukuria e çrregullimeve neurologjike si hemorragjia e trurit (0.6 %), goditja në tru (2.1 %) dhe demenca (0.7 %) ishte më e ulët se çrregullimet psikiatrike, por rreziku për çrregullime të funksionimit të trurit ishte përgjithësisht më i lartë në pacientët që kishin kaluar Covid-19 me simptoma të rënda.

Autorët gjithashtu ekzaminuan të dhëna nga më shumë se 100,000 pacientë të diagnostikuar me grip dhe më shumë se 236,000 të diagnostikuar me ndonjë infeksion të traktit respirator.

Kërkimi zbuloi se në përgjithësi kishte një rrezik prej 44 % më të madh të diagnozave neurologjike dhe shëndetit mendor pas Covid-19 sesa pas gripit dhe një rrezik 16 % më të lartë sesa me infeksionet e traktit respirator.

Paul Harrison, autori kryesor nga Universiteti i Oksfordit, tha se ndërsa rreziku individual i problemeve neurologjike dhe psikiatrike nga Covid-19 ishte i vogël, efekti i përgjithshëm në të gjithë popullsinë globale mund të provonte të ishte “thelbësor”.

“Shumë nga këto gjendje janë kronike,” tha ai. “Si rezultat, sistemet e kujdesit shëndetësor duhet të marrin burime për të trajtuar nevojën e parashikuar, si brenda shërbimeve të kujdesit parësor dhe dytësor.”

Pacientët e shtruar në spital me Covid-19 të rëndë ishin në rrezik të madh të zhvillimit të kushteve afatgjata, sipas analizës. Për shembull, 46 % e pacientëve që kishin nevojë për kujdes intensiv u diagnostikuan me gjendje neurologjike ose psikiatrike brenda gjashtë muajve nga shërimi.

Të dhënat treguan se 2.7 % e njerëzve që kishin nevojë për kujdes intensiv pësuan një hemorragji të mëvonshme të trurit, krahasuar me 0.3 % e njerëzve që nuk ishin të shtruar në spital. Dhe gati 7 % e atyre që kanë nevojë për kujdes ICU pësuan një goditje në tru, krahasuar me 1.3 % të pacientëve që nuk e pësuan.

Jonathan Rogers nga University College London, tha se po bëheshin hulumtime të mëtejshme mbi rezultatet afatgjata neurologjike dhe psikiatrike midis pacientëve me Covid-19. “Mjerisht, shumë nga çrregullimet e identifikuara në këtë studim kanë tendencë të jenë kronike ose të përsëritura, kështu që ne mund të parashikojmë që ndikimi i Covid-19 mund të jetë me ne për shumë vite,” tha Rogers, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

Ky studim rreth ndikimit të COVID-19 tek individët që shfaqin probleme të shëndetit mendor mund të jetë i rëndë,” tha Lea Milligan, CEO i grupit kërkimor të MQ Shëndetit Mendor. “Kjo është duke kontribuar në nivelet tashmë në rritje të sëmundjes mendore dhe kërkon kërkime të mëtejshme, urgjente.”

Descript.al