Studimi Britanik: Personat që e kanë kaluar COVID-19 do të ri-ekspozohen ndaj virusit

163

Shkencëtarët britanikë dot të kryejnë një studim që përfshin pjesëmarrjen e personave që e kanë kaluar tashmë COVID-19. Studimi ka për qëllim ekzaminimin e përgjigjes së sistemi imunitar ndaj personave që do infektohen sërish me COVID-19.

Britania ishte vendi i parë në botë që filloi kërkimet me vullnetarët që u ekspozuan qëllimisht ndaj COVID-19, por studimi që pritet të nisë të hënën është ndryshe nga ai i muajit shkurt duke qenë se kërkon të ri-infektojë njerëzit që kanë kaluar COVID-19 në një përpjekje për të thelluar të kuptuarit në lidhje me imunitetin.

“Të dhënat e përfituara nga ky studim do të na lejojnë të krijojmë vaksina dhe trajtime më efikase dhe gjithashtu të kuptojmë nëse njerëzit kanë imunitet pas infektimit me COVID-19, dhe për sa kohë”, tha Helen McShane, një vaksinologe e Universitetit të Oksfordit dhe hetuesja kryesore për këtë studim.  Shkencëtarët kanë përdorur prova të sfidave njerëzore për vite me radhë për të mësuar më shumë rreth sëmundjeve të tilla si malaria, gripi, tifoja dhe kolera, dhe për të zhvilluar trajtime dhe vaksina kundër tyre.

Faza e parë e provës do të kërkojë të përcaktojë dozën më të ulët të COVID-19 në mënyrë që të fillojë të replikohet në rreth 50% të pjesëmarrësve, ndërsa prodhon pak ose asnjë simptomë. Një fazë e dytë, duke filluar në verë, do të infektojë vullnetarë të ndryshëm me atë dozë standarde.

Në fazën e parë do të marrin pjesë deri në 64 pjesëmarrës të shëndetshëm, të moshës 18-30 vjeç, të cilët ishin infektuar me COVID-19 të paktën tre muaj më parë dhe do të infektohen përsëri me llojin origjinal të SARS-CoV-2. Ata më pas do të futen në karantinë për të paktën 17 ditë dhe do të monitorohen, dhe kujtdo që shfaq simptoma do t’i jepet trajtim i antitrupave monoklonal Regeneron./Reuters

Descript.al