Studimi i ri tregon se sa mund të zgjasin simptomat e Covid-19 pasi jeni shëruar

92

Shumica e pacientëve që ishin shtruar në spital me Covid-19 ende vuajnë një larmi simptomash, përfshirë lodhje dhe vështirësi në gjumë, gjashtë muaj pas infektimit, ka zbuluar një studim kinez.

Studimi i më shumë se 1,700 pacientëve të trajtuar në qytetin kinez të Wuhan, epiqendra e pandemisë, tregon se 76% pësuan të paktën një simptomë muaj pasi kishin dalë nga spitali.

Gjetjet tregojnë se edhe njerëzit që shërohen nga Covid-19 mund të pësojnë ndikime afatgjata shëndetësore, raporton CNN.

Studimi, më i madhi në llojin e tij i kryer, u botua të premten në revistën mjekësore The Lancet. Studimi zbuloi se lodhja dhe vështirësitë e gjumit ishin simptomat më të zakonshme të post Covid-19, që ndodhin përkatësisht në 63% dhe 26% të pacientëve, gjashtë muaj pas fillimit të diagnozës së tyre fillestare.

Virusi mund të lërë pas gjithashtu edhe komplikime psikologjike afatgjata, si ankth ose depresion të raportuar midis 23% të pacientëve, zbuloi studimi.

Efektet afatgjata të Covid-19

Shkencëtarët në të gjithë botën po studiojnë efektet afatgjata të virusit, zakonisht të referuara si simptoma “të gjata Covid”.

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rendisin lodhjen, gulçimin, kollën, dhimbjen e kyçeve dhe dhimbjen e gjoksit si simptomat më të zakonshme afatgjata. Të tjera simptoma, të tilla si vështirësia në të menduar dhe përqendrimi, i njohur si “mjegulla e trurit”, depresioni dhe dhimbja e kokës, raportohen gjithashtu midis transportuesve të koronavirusit.

“Ndërsa shumica e personave me Covid-19 shërohen dhe kthehen në shëndetin normal, disa pacientë mund të kenë simptoma që mund të zgjasin me javë apo edhe muaj pas shërimit nga virusi. Edhe njerëzit që nuk janë të shtruar në spital dhe që e kanë në formë të lehtë mund të përjetojnë simptoma të vazhdueshme “, thotë CDC e SHBA-së.

Një studim i botuar në British Medical Journal në muajin gusht zbuloi se rreth 10% e pacientëve kishin simptoma të zgjatura nga Covid-19 që zgjatën më shumë se 12 javë.

Por studimi kinez është më i madhi, me kohëzgjatjen më të gjatë të ndjekjes, për të hetuar ndikimin afatgjatë tek pacientët e që kanë dalë nga spitali, sipas autorëve të tij.

Pacientët e studimit, me një moshë mesatare 57 vjeç, u larguan nga spitali të gjithë midis 7 janarit dhe 29 majit 2020, nga Spitali Jinyintan i Wuhan, një strukturë e caktuar Covid-19 që trajtoi njerëzit e parë në botë që u infektuan me Covid-19 në dhjetor 2019 .

Në total, studimi përfshiu 70% të të gjithë pacientëve të shëruar nga Covid-19 në atë periudhë.

Të gjithë pjesëmarrësit u intervistuan me një seri pyetësorësh për vlerësimin e simptomave. Ata gjithashtu iu nënshtruan ekzaminimeve fizike, një testi gjashtë minutësh në këmbë dhe analizave të gjakut, thuhet në studim.

Në mënyrë të papritur, 13% e pacientëve që nuk dukej se kishin dëmtime akute të veshkave ndërsa ishin të shtruar në spital shfaqën shenja të mosfunksionimit të veshkave më pas.

Sidoqoftë, një ekip studiuesish në Institutin e Kërkimeve Farmakologjike në Bergamo, Itali, të cilët nuk ishin të përfshirë në studim, shkruan në një koment shoqërues në The Lancet se gjetjet “duhet të interpretohen me kujdes” pasi kishte kufizime në mënyrën se si janë matur “.

Sidoqoftë, sipas studiuesve kinezë, gjetjet mbi lodhjen, vështirësitë e gjumit dhe ankthin ose depresionin përputhen me hulumtimet e mëparshme.