Studimi/ Një e treta e të mbijetuarve nga Covid-19 vuajnë nga çrregullime neurologjike

42

Një në tre të mbijetuar nga COVID-19 në një studim me më shumë se 230,000 pacientë kryesisht amerikanë u diagnostikuan me çrregullime psikiatrike brenda gjashtë muajve, duke sugjeruar që pandemia mund të çojë në një valë të problemeve mendore dhe neurologjike, thanë shkencëtarët.

Studiuesit që kryen analizën thanë se nuk është e qartë se si virusi lidhet me kushtet psikiatrike si ankthi dhe depresioni, por që këto ishin diagnozat më të zakonshme midis 14 çrregullimeve që ata vunë re.

Rastet post-COVID të goditjes në tru dhe çrregullimeve të tjera neurologjike ishin më të rralla, thanë studiuesit, por ishin akoma të rëndësishme, veçanërisht në ata që kishin COVID-19 të rëndë.

“Megjithëse rreziqet individuale për shumicën e çrregullimeve janë të vogla, efekti në të gjithë popullsinë mund të jetë i konsiderueshëm,” tha Paul Harrison, një profesor i psikiatrisë në Universitetin e Oksfordit i cili bashkë-drejtoi punën.

Max Taquet, gjithashtu një psikiatër i Oksfordit, i cili punoi me Harrison, vuri në dukje se studimi nuk ishte në gjendje të shqyrtonte mekanizmat biologjikë ose psikologjikë të përfshirë, por tha se do të bëhet një kërkim urgjent për t’i identifikuar “me qëllim parandalimin ose trajtimin e tyre”.

Ekspertët e shëndetit shqetësohen gjithnjë e më shumë nga çrregullimet e shëndetit mendor midis të mbijetuarve nga COVID-19. Një studim i mëparshëm nga të njëjtët studiues zbuloi vitin e kaluar se 20% e të mbijetuarve nga COVID-19 u diagnostikuan me një çrregullim psikiatrik brenda tre muajsh.

Gjetjet e reja, të botuara në revistën Lancet Psychiatry, analizuan të dhënat shëndetësore të 236.379 pacientëve COVID-19, kryesisht nga Shtetet e Bashkuara dhe gjetën se 34% ishin diagnostikuar me sëmundje neurologjike ose psikiatrike brenda gjashtë muajve.

Çrregullimet ishin dukshëm më të zakonshme tek pacientët me COVID-19 sesa në grupet e krahasimit të njerëzve që u shëruan nga gripi ose infeksione të tjera të frymëmarrjes gjatë së njëjtës periudhë kohe, thanë shkencëtarët, duke sugjeruar që COVID-19 kishte një ndikim specifik.

Ankthi, me 17% dhe çrregullimet e humorit, me 14%, ishin më të zakonshmet dhe nuk dukej se kishin lidhje me atë se sa i butë ose i rëndë kishte qenë infeksioni COVID-19 i pacientit.

Sidoqoftë, midis atyre që ishin pranuar në kujdes intensiv me COVID-19 në gjendje të rëndë, 7% pësuan një goditje në tru brenda gjashtë muajve.

Ekspertët e pavarur thanë se gjetjet ishin shqetësuese,raporton Reuters.

“Ndikimi që ka COVID-19 në shëndetin mendor të individëve mund të jetë i rëndë”, tha Lea Milligan, shefe ekzekutive kërkimore e Shëndetit Mendor MQ. “Kjo është duke kontribuar në nivelet tashmë në rritje të sëmundjes mendore dhe kërkon kërkime të mëtejshme, urgjente”.

Ky artikull është i shkruar nga gazetarët e Descript.al, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to”.

Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar Descript.al dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016