Vullnetari i dytë përshkruan efektet anësore të vaksinës anti-covid

199

Një vaksinë e re e zhvilluar nga Moderna ofron 95 për qind efektivitet kundër COVID-19, tregojnë të dhënat e hershme nga kompania amerikane Moderna. Rezultatet janë në përputhje me ato të dërguara nga vaksina e Pfizer javën e kaluar.

Neal Browning, vullnetari i dytë që mori vaksinën Moderna kundër COVID-19 gjatë fazës së provës në mars, ka folur për efektet anësore, ai e përshkroi atë si “një grip i rregullt”.

Duke e elaboruar këtë, ai tha për Good Morning Britain se kishte një “dhimbje krahu të lehtë të nesërmen”. Gjykimi përfshiu 30,000 njerëz në SHBA, me gjysmën që iu dhanë dy doza të vaksinës, me katër javë diferencë. Pjesa tjetër kishte injeksione me placebo. Një placebo është një substancë ose trajtim i cili është krijuar që të mos ketë vlerë terapeutike. Analiza u bazua në 95-të e parë që zhvilluan simptoma të COVID-19.

Vetëm pesë nga rastet e COVID-it ishin tek njerëzit që kishin bërë vaksinën, 90 ishin në ato të trajtuara me placebo.

Kompania thotë se vaksina po mbron 94.5 për qind të njerëzve. “Efektiviteti i përgjithshëm ka qenë i jashtëzakonshëm … është një ditë e mrekullueshme,” i tha Tal Zaks, zyrtari kryesor mjekësor në Moderna, BBC News.

Vaksina e fundit është një perspektivë pak më tërheqëse sesa kandidati Pfizer sepse mund të ruhet më lehtë. Është treguar se zgjat deri në 30 ditë në frigoriferë shtëpiak, në temperaturë dhome deri në 12 orë dhe mbetet i qëndrueshëm në -20 gradë Celsius deri në gjashtë muaj.