Zgjedhjet presidenciale në SHBA/ Pjesëmarrje rekord në votimet e hershme

48

Më shumë se 80 milionë amerikanë kanë hedhur votat në zgjedhjet presidenciale të SHBA-së, duke vendosur bazën për nivelin më të lartë të pjesëmarrjes në më shumë se një shekull.

Sipas Reuters, ritmi rekord, më shumë se 58% e pjesëmarrjes totale të vitit 2016, pasqyron interesin e madh të qytetarëve për votimet.

Presidenti aktual, Donald Trump, një Republikan, është kundër kandidatit Demokrat, Joe Biden.

Një numër i madh njerëzish kanë votuar me postë ose në faqet e hershme të votimit personal për shkak të frikës së koronavirusit.

Trump ndjek Biden në sondazhet e opinionit kombëtar ndërsa shumica e votuesve janë shprehur kundër mënyrës se si Trump ka menaxhua pandeminë e Covid-19, e cila ka vrarë më shumë se 227,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara.

Demokratët kanë një avantazh të rëndësishëm në votimet e hershme për shkak të përqafimit të tyre të idesë së votimit me postë, të cilin Republikanët vazhdimisht e kanë kundërshtuar mes sulmeve të përsëritura dhe të pabazuara të Presidentit Trump, i cili thotë se sistemi është i prirur për mashtrim të përhapur.

Ekspertët kanë parashikuar pjesëmarrja do të tejkalojë lehtësisht 138 milionë qytetarë që votuan në zgjedhjet presidenciale të vitit 2016 që Trump fitoi.

Në 20 shtete që raportojnë të dhënat e regjistrimit të partive, 18.2 milionë Demokratë të regjistruar kanë votuar tashmë, krahasuar me 11.5 milionë Republikanë dhe 8.8 milionë që nuk mbështesin asnjë parti. Të dhënat nuk tregojnë se për kë janë hedhur votat.

/Descript.al/